Thursday, July 2, 2009

Οικεία Παράσχη στην Ανάβυσσο- ΚεράνηςΚάρολος / Χούντας Κων/νος

H Οικεία Παράσχη αποτελεί μια από τις 3 κατοικίες (Παράσχη, Λαναρά, Βαλσαμάκη) που όρισαν την μορφή της εξοχικής κατοικίας, από τον Νίκο Βαλσαμάκη στις αρχές της δεκαετίας του 60. Για την ακρίβεια, αποτελεί την πρώτη από τις 3 κατοικίες, άρα στην ουσία την αρχή εφαρμογής αυτής της μεθοδολογίας, που ολοκληρώνεται με την Οικεία του ίδιου του αρχιτέκτονα στην Φιλοθέη.

Στην οικεία Παράσχη εφαρμόστηκαν πολλές μεγάλες, για την εποχή, καινοτομίες όπως ο σαφής διαχωρισμός της κατοικίας σε ζώνες, η ελεύθερη κάτοψη, η απουσία δοκαριών και η στήριξη της πλάκας δώματος, όχι σε τειχία, αλλά σε λεπτές μεταλλικές κολώνες. Όλα αυτά εκτός από καινοτομίες για την ελληνική αρχιτεκτονική είναι και τα στοιχεία που ανέδειξαν την αρχιτεκτονική αξία του Βαλσαμάκη και τον καθόρισαν ώς αρχιτέκτονα.

Τέλος, η Οικεία Παράσχη εκπροσωπεί τον περιορισμένο αριθμό των κατοικιών αυτών που ανήκουν στο Μοντέρνο Κίνημα και λειτούργησαν με επιτυχία στην Ελλάδα, πράγμα που αποδυκνύεται και από το γεγονός πώς ακόμα και σήμερα κατοικείται και λειτουργεί με απειροελάχιστες αλλαγές από την εποχή που σχεδιάστηκε και χτίστηκε.

Άρα, θεωρείσαμε πώς δεν μπορούσε να λείπει από μια συλλογική προσπάθεια αρχειοθέτησης της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.






No comments:

Post a Comment