Η εργασία αφορά στη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου που θα περιέχει πληροφορίες και θα παρέχει δυνατότητες έρευνας για τα διατηρητέα κτήρια στη Πάτρα. Γίνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια των προσπαθειών εμπλουτισμού των διαδικτυακών υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες. Η αρχειοθέτηση σε ψηφιακή μορφή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, μιας και ολοένα και περισσότερο η εργασία σε όλους τους τομείς παραγωγικότητας μετατρέπεται σε ηλεκτρονική. Ο όγκος πληροφοριών είναι τόσο μεγάλος, ώστε να επιβάλλεται η συλλογή, η οργάνωση και η παρουσίασή του με τρόπους που να καθιστούν τη κατανόησή τους από το κοινό εύκολη.
Οι διαδικασία δημιουργίας ξεκινάει από το στάδιο συλλογής πληροφοριών από κάθε πιθανή πηγή: πραγματοποιούνται επισκέψεις σε αρχεία της Πολεοδομίας, σε αρχεία της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ιστοσελίδες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Βασικός στόχος της δημιουργίας αυτού του αρχείου είναι αρχικά, η συλλογή και η ταξινόμηση στοιχείων που μέχρι στιγμής υπάρχουν ξεχασμένα σε αποθήκες δημόσιων υπηρεσιών ή άλλων φορέων και στα οποία μπορεί πολύ δύσκολα ο μέσος πολίτης να έχει πρόσβαση. Το στοίχημα για εμάς είναι να φέρουμε στη νέα δουλειά διαδραστικότητα, δυνατότητες επεκτασιμότητας και εύκολη πρόσβαση σε μεγάλη γκάμα πληροφοριών.
ΛΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Φωτογραφίες νεοκλασικών κτηρίων οδού Παντοκράτορος.
2. Ψηφιακός χάρτης Πατρών.
Από το εργαστήριο Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
3. Κείμενα πληροφοριών, φωτογραφίες από την ιστοσελίδα http://estia.minenv.gr/
4. Σχέδια (κατόψεις, όψεις, τομές, λεπτομέρειες), φωτογραφίες για τα κτήρια «Παντοκράτορος 29 & Λόντου (Κοζία)» και «Παντοκράτορος 3 (3ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)».
Από το αρχείο της Εφορίας Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού (παράρτημα Πατρών).